BAOBAB 1/2 どうもありがとうございました

@andonimarin
Barcelona
Gràcies. Gràcias. Thank You.
Si és la primera vegada que entres en el meu blog, advertir-te que cometo errors ortogràfics, que de vegades no s'entén ben el que escric. Si et mola, pots passar 3 o 5 minuts entretingut i pots també donar-me el teu feedback en forma de comentari, fins i tot pot ser que aprenguem junts :). Si per contra no, canvia d'entrada o de blog, o dóna'm el teu feedback en forma de comentari i pot ser que aprenguem junts :) 
"Preambulizat" això.. Gas a l'entrada.
24.7.16

Check-In

Em vaig despertar a les 6, en 1 hora tènia que estar en l'aeroport..! Vaig viatjar a Bilbao amb Vueling perquè anar a santander valia 200 euros de més... Em vaig ficar en l'avió amb la sort que no hi havia ningú en la sortida d'emergència i l'hostessa em pidó si podia anar en ella, ja que és obligatori disposar d'una persona que ajudi en situació d'emergència en aquesta posició... Vaig gaudir de les vistes de Castelldefels des de l'aire, ví la meva casa i a la poca estona aterrizé a Bilbao.
  
  
A Bilbao em vaig pujar a un autobús que em va portar a Santander (No sàvia que la destinació final estava a la meitat de camí, així que vaig recórrer el trajecte dues vegades ximplement) on em encoentré amb Matilde i Catu. A l'estona amb Dani, Kenji i Javi. Pugem a l'autobús i per a la casa!
A l'arribada vam recórrer els voltants i assistim a la gran final de balls de Dnz'Up que era el grup que salia de l'alberg aquest mateix dia. Fins a la nit no començaríem les sessions.
Al llarg de la nit van ser arribant els participants. Ens vam conèixer, parlem dels primers temes chorra, destacant la gran conversa d'experiències escatológicas. Reconozoco que ens va unir molt començar així per trencar el gel.

Havent sopat ens van presentar la història de Baobab amb un gran mural, que explicava l'evolució de peixos de diferents llocs, que treballaven per sortir de l'aigua i plantar un baobab, després ens vam anar a somiar :)

25.7.16

Meditació

En aixecar-nos, uns quants que vam respondre a la invitació de Catu vam ser a fer meditació. Ella ens presento una aplicació que pot ajudar-nos a introduir-nos en aquesta temàtica. Es diu Headspace. Aplicació gratuïta per iOS i Android

Trainer Ideal

Al matí, després de fer estiraments, contacte visual, moviment corporal i introducció a les emocions, decidim de forma teatral, facilitat per Matilde i Catu, quines Ground Rules voliem.
Després, Urpi i Iris van facilitar una sessió sobre com era el nostre trainer ideal. Una activitat que és recurrent en aquest tipus d'esdeveniment però alhora necessària. Asseu les bases d'on estem i estableix a on vol arribar cadascun. També vam fer una espècie de "my trainer's wheel" creada per participants del LSS. Demanaré a Iris la ref.
 
M'agrada molt a la meva fer aquest tipus d'exercicis. 
Tarda de sessions

Posar la primera pedra Hive Purpose Model

Les sessions lliures que portàvem els participants van ser una de les grans bases que cap a diferent Baobab. Jo vaig portar un exercici que aquest any habia tingut l'oportunitat de practicar. Si ja has llegit altres entrades del meu blog ho coneixeràs. Consisteix a respondre primer a les tres preguntes del gràfic que tens a continuació per separat. Una vegada les tens totes deus preguntar-te si hi ha alguna resposta en comú que serveixi per a totes... .

Acabat de respondre les preguntes, els participants se sentin en circulo i comenten on estan les seves motivacions per actuar com a persones i com trainers. 
En aquest cas, en el Baobab, fué increïble el resultat. D'una banda hi havia participants que no estaven d'acord que aquest model de www.hive.org comprengui la pregunta de ser bons o no en el que fem. Però a més es va generar un gran debat sobre el Egoismo-Altruisme del món trainer.
Fué un gran moment, pel meu com facilitador. Va causar moltes reaccions aquest exercici i vaig rebre munts de feedbacks sobre la sessió en general. Ja tinc ganes de repetir-la per fer-la millor i seguir compartint impressions sobre el Model.
On pondrias la teva primera pedra? El teu estel està al centre o no?

Les normatives participatives - Com posar la segona pedra.

Després, de compartir un exercici que estava realitzant aquest any, vaig voler introduir una dinàmica que comparés les normes del moment de formació d'un projecte amb les normes que s'estableixen en la continuació del projecte Hi ha normes que regulen aquest procés evolutiu? 
Vaig dividir als participants en dos grups i els vaig demanar que fessin una carrera de brainstorming amb els pros i contres de cadascun dels moments (Ground Rules vs Established Rules).
A continuació, amb aquest resultat els vaig demanar que fessin un quesito que s'omplís amb percentatges en parts de 4 paràmetres sobre com era la normativa "Controladora, Saludable, Inclusiva, Productiva" i atenció al resultat. Vaig quedar impactat
Normes Formals: Control 50%, Inclusiu 10% Saludable 20% Producció 20%
Normes No Formals: Control 5% Inclusiva 40% Saludable 35% Producció 20%
 
Fué curisoso veure com tots els participants (sabent que la dinàmica no és cap estudi científic) estaven majoritàriament d'acord en aquests percentatges. Cadascun pot treure les seves conclusions. Personalment, en aquest moment em vaig dir, "Com a costa de mantenir la productivitat i els projectes sacrifiquem la nostra salut". Encara així, la reflexió més homógenia va ser com canviaven les condicions de Control-Inclusió entre la primera pedra (formació) i la segona. (continuació)
Arran d'aquí podem treure alguna conclusió per al futur? Sigues ens ocorren mètodes per mantenir l'espurna de la primera pedra en posar la segona? Com mantenir la origanilidad?I si el secret és crear eines normatives que tinguin aquesta estructura?

Comunicació de proximitat i la necessitat de conèixer al Receptor. 

Saps que eren una tenda d'ultramarins? El meu avi patern tènia una. Eren llocs de trobada que fomentaven les relacions socials, on hi havia espai per a les xerrades que ajudaven a conèixer el que menjàvem. Era un tipus de comerç on trobaves productes locals. És el que es coneix com a comerç de proximitat. En aquest tipus d'establiment, normalment de grandària més reduïda, els amos i propietàries solen ser especialistes, podent resoldre els teus dubtes i donant-te tota la informació que necessites. El comerç de proximitat busca subministrar-nos els productes que les persones necessitem en el nostre dia a dia.
Us comento això, basat en la font del blog d'Intermon Oxfam perquè el debat sobre comunicació va arribar a la conclusió que la comunicació més eficient era la que es realitzava sobre un receptor conegut, adaptada i individualitzada. Llavors, de cara al futur.. I si realitzem una publicitat de proximitat? una publicitat basada en les relacions, en les converses, la qual cosa tan famosament es diu "Boca-Orella". Es pot planificar i avaluar aquest tipus de publicitat, però àdhuc no sabem com o no ens ha donat temps d'estudiar-ho en la sessió. Però la nostra reflexió fué que ha vegades perdem massa recursos en comunicacion dirigida a receptors desconeguts i no donem suficient importància a la naturalitat.
I com sabem les necessitats del receptor?


Negociació

Canvi de sessió! Ens anem a una illa deserta.. Què portes amb tu?
La presentació d'aquest exercici és única, és un clàssic d'aquesta temàtica i pot fer-se de diverses formes. Debat obert entre tots o debat exponencial (1-1, 2-2, 4-4... fins a crear 2 grups amb 1 representant de cada grup)
Us deixo la dinàmica obtinguda d'aquesta font
EL NAUFRAGI
Imagineu que us trobeu en un naufragi. Amb prou feines heu aconseguit arribar a una illa on haureu de passar tres anys de la vostra vida, sense sortir d'allí.
Viureu en aquestes condicions:
Ocupareu un espai físic quadrat, absolutament idèntic a la realitat terrestre.
Aquest espai mesura vint quilòmetres quadrats i està repartit de la següent manera:
¼ és un llac amb peixos;
¼ és una terra de cultiu;
¼ és un bosc salvatge;
¼ és un terreny sense conrear.
El clima del lloc és estival, amb una temperatura constant de 30º durant el dia i 20º durant la nit. Només plou 30 dies a l'any.
Les úniques persones amb les quals us relacionareu durant la vostra estada a la illa seran els propis membres del grup.
Entre totes les persones del grup podeu rescatar 3 objectes dels 36 que hi ha en el vaixell.
Heu de posar-vos d'acord entre tot el grup per decidir què tres objectes de la llista decidiu portar-vos.
Llista d'objectes que podeu triar:
1. Un equip complet de pesca.
2. Dues pales i dos becs de jardineria.
3. Tes raquetes de tennis i vint pilotes.
4. Dues guitarres.
5.Vint pastilles de sabó.
6. El quadre de la Gioconda.
7. Deu pel·lícules i un projector de piles.
8. Una motxilla per a cada persona del grup.
9. Cent rotllos de paper higiènic.
10. Una vaca i un toro.
11. Cent caixes de conserves assortides.
12. Cent llibres de literatura clàssica.
13. Cent ampolles de begudes alcohòliques.
14. Un Jeep nou.
15. Una barca de rems.
16. Deu barres metàl·liques.
17. Cent caixes de llumins.
18. Un cavall de sis anys.
19. Una bona quantitat de penicil·lina.
20. Cent paquets de tabac.
21. Tres baralles de cartes.
22. Un gat siamés.
23. Articles de tocador i de bellesa.
24. Llavors de diverses classes.
25. Una màquina d'escriure.
26. Cinc armaris plens de roba.
27. Vint-i-cinc fotografies de persones benvolgudes.
28. Cinc mil fulles de paper per escriure.
29. Un fusell i cent bales.
30. Un equip de pintures a l'oli i trenta tubs de recanvi
31. Cent discos i un tocadiscs de piles.
32. Un Cadillac i quatre mil litres de gasolina.
33. Material per fer un reportatge fotogràfic.
34. Dues tendes de campanya de tres places cadascuna.
35. Tres llits molt grans.
36. Una bateria de cuina.

Va ser un exercici genial, i ens va servir per identificar-nos cadascun en el mapa del model "DISC". Quin tipus de negociador ets el teu?


Reflexió: Més que el tipus de negociador que som, el més important és que tipus de negociació seguim. Després d'un interessant debat vull quedar-me amb el concepte de "negociacion cooperativa". 
Segons la teoria la negociació difereix segons els objectius de les parts en
Negociació cooperativa: la seva meta és que tots guanyin i es caracteritza per la cerca d'objectius compartits. 
Negociació competitiva: cada part intenta guanyar a costa de l'altra. 
Negociació mixta: presenta elements de tots dos tipus de negociació.
Doncs bé, un negociador cooperatiu ha de saber actuar enfront d'un oponent competitiu i esforçar-se per canviar-li la conducta. Això és el que em porto de la sessió que assistim. Així i tot vull compartir aquesta altra reflexió de JavierCuervo qui discuteix sobre tots dos models. Que ets partidari?

Acabem jugant a jocs d'aquests típics de pensar fora del comú ^.^ 
Típics d'aquest tipus d'esdeveniments, me'ls guardo pel meu! 
Fi de la primera part! :-)


Segueix llegint Baobab 2/2

Toni

Escric per compartir les meves experiències personals sobre formació no formal i medicina. Sóc Trainer d'@IFMSA i #faigmedicina perquè no sabia que fer amb el meu temps lliure | Metge #2MIR16

Si tens un perquè, tens mil coms.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada