BAOBAB 2/2 どうもありがとうございました


26.7.16

Puntde trobada formatiu

L'origen formatiu és un pas que defineix la nostra trajectòria trainer d'inici. Ens condiciona, i encara que els camins que agafem siguin diferents, l'origen ens defineix sempre. Baobab, com a punt de trobada entre trainers, a través d'aquesta sessió de Sharing va aconseguir posar en comú els valors, la missió i la visió de la nostra manera d'entendre la formació no fomal. Va ser magnífic poder compartir aquest moment. Explicar un on ve i on va.Cadascun va dibuixar els valors de la nostra associació d'origen, i els va exposar davant de tots.
Un cop acabada la primera part, i després d'uns exercicis de desconnexió reprenem la dinàmica de Sharing a través d'una dinàmica molt famosa. 

Dividim la sala en 5 estacions, cadascuna d'elles tenia un flipchart enorme per escriure el que els semblés sobre 5 temes diferents relacionats amb la formació.
 1. Esdeveniment de formació de formadors
 2. Training ideal de la asociació
 3. Tècniques de mantenimient motivacional-comunicació
 4. Espai lliure de formació


L'exposició ara va ser diferent. A cada equip li tocava exposar les conclusions de l'última "taula" en què s'havien assegut. La manera de fer-ho era lliure i encara que alguns van exposar de forma oral la majoria van optar per la mímica! Semblava que oloressin que a la tarda hauria teatre.

Va ser un èxit, molt divertit i ens va unir molt com a equip.


Parant-nos a pensar en nosaltres

Molts dels exercicis de desenvolupament personal es basen en el autoconicimiento de l'individu. Després de dinar, vam realitzar una sessió senzilla però intensa.

Primer de tot, Javi ens va ensenyar una manera creativa de facilitar una sessió quan no tens facilitador ....
Es va gravar en un vídeo que va reproduir en la sessió conversant de manera que en directe, s'anava responent a si mateix. Un truc cinematogràfic molt utilitzat i que sempre és efectiu. Però he de reconèixer que mai abans ho havia vist portat al món de la facilitació de sessions de formació. Així que ... Enhorabona i Gràcies per compartir la tècnica! Tot va començar, i que potser per això havia "2" Javis a la sala, apuntant-nos nosaltres mateixos en les nostres llibretes aquestes coses que ens feien millors i les coses que no ens agradaven, que volíem millorar, o que ens entorpien en el nostre camí. Jo li dic fer un Yin-Yang de nosaltres mateixos ... En 15 minuts crec que tots ja ho teníem. 


Fins aquí tot OK, però Javi ara ens va treure un mirall enorme que havia agafat dels lavabos de la casa de colònies. I saps la típica frase de "Parla amb el mirall de casa teva, practica els teus discursos, vaig les coses bones del dia, mira't i pregunta't que vas a fer avui i si ets feliç .." Doncs Javi ens va demanar que estant en cercle fóssim qui volgués a parlar-se amb un mateix.


Semblava que no, però al final, entre un silenci sepulcral, llàgrimes i abraçades tots passem va enfrontar de nosaltres mateixos per trobar el PUNT DE TROBADA de nosaltres mateixos.

Tarda de improvització

Per sort, entre nosaltres teníem participant un professor de teatre excel·lent i un alumne avantatjat. Vam estar aproximadament 5 hores fent exercicis de TEATRE. Òbviament, per als participants era imprescindible millorar les nostres qualitats interpretatives, expressió oral i corporal i la nostra capacitat de co-facilitació. Així que la tarda va ser entretinguda i satisfactòria tot i que es descontrolés l'agenda. 

I què m'emporto de tot això?

La improvisació teatral requereix, exerceixi simultàniament i amb els seus companys d'escena les tasques d'actuació, dramaturg Com una tècnica teatral, la improvisació proporciona l'oportunitat d'actuar constantment realitzant exercicis amb els recursos disponibles i la imaginació. Mitjançant aquest procediment s'enforteix el treball en equip.La intuïció de l'actor li permet actuar en les situacions inesperades i solucionar els imprevistos en l'escena. Saber improvisar és un valuós recurs durant el muntatge d'una obra per a resoldre els problemes que sorgeixen, tant en els assajos com en la presentació.

Quan es realitzen improvisacions dels actors de prendre en compte les posicions individuals i saber compartir l'escena amb els seus companys d'actuació, a més, desplaçar-se amb molt de compte cap determinada zona de l'escenari.Per aconseguir una bona tècnica d'improvisació es requereix:

 • Escolta: Capacitat per percebre l'entorn i interpretar-lo i així oferir una resposta a canvi.
 • Acceptació: Totes les idees són incorporades i assumides com la millor i única, no s'han de jutjar les propostes.
 • Imaginació: Per reaccionar davant les circumstàncies donades. L'habilitat per unir diferents conceptes en un de nou, creant nous significats.
 • Espontaneïtat: Reaccionar als estímuls de manera autèntica, sense pensar-los. l'autenticitat del improvisador es determina per la seva profunda honestedat a l'improvisar, per la menor quantitat de censures que tingui entre la seva inconscient i conscient.
 • Atenció: capacitat per percebre l'entorn. L'escolta davant tots els estímuls, del present, aquí i ara.

Atès que la temàtica va ser improvisació, no comentaré detalladament les dinàmiques. Prova d'improvisarlas. Básate en un exercici de roleplaying i canvia les normes, fes exercicis de cadena de relació d'idees, inventa't que ets un animal i actua com a tal, prova de personificar-lo.

Nit de jocs

Gamification

Podem motivar els participants dels trainings a traves dels jocs. Segurament ho heu ja provat sense adonar-vos. Quan fem interaccionar als participants en un entorn limitat per normes i fan servir habilitats o eines per aconseguir objectius estan jugant, per exemple.
En aquesta Sessió Catuxa Maiz ens va establir les bases de la Gamificació i vam crear alguns jocs.

Per crear un joc, en línies generals hem de planificar tres escenaris.

 • Obertura: Es presenten els objectius
 • Exploració: S'estableixen les normes, es posen els límits, es donen guies, es viu l'aventura i s'obté experiència en el joc
 • Tancament: Es compleixen o no els objectius, es realitza un debrief i es comenta la moralitat del joc desenvolupat.

La part més treballosa és la "Exploració" de cara a l'obtenció de recursos materials, però amb imaginació tot es pot aconseguir i depèn de tu mateix com de complicat vulguis que sigui el joc. Per cert quin tipus d'exploració ofereix-als participants?
Tècnicament, Gamificació és la utilització del pensament i mecàniques de joc en entorns no lúdics per solucionar problemes. La seva aplicació s'està veient en àrees com el màrqueting, els recursos humans, l'educació, el desenvolupament personal o la innovació.


El principal problema en el disseny de solucions de gamificació és que necessitem descompondre el disseny de jocs en elements comprensibles per aplicar-los en l'entorn empresarial per dissenyar, avaluar i solucionar reptes de compromís.

Gamification Model Canvas és l'eina àgil, flexible i sistemàtica creada per Sergio Jiménez, per ajudar a trobar i avaluar solucions basades en el joc per a desenvolupar comportaments en entorns no lúdics.


Gamification Model Canvas està basat en models formals de disseny de joc i experiència en projectes de gamificació. Aquesta eina gratuïta està basada en dos treballs adoptats globalment:

"MDA Framework: A Formal Approach to Game Design and Game Research" de Robin Hunicke, Marc LeBlanc y Robert Zubek.
"Business Model Canvas" de Alex Osterwalder.

27.7.16

Open Space Technology 

Els participants omplen els espais de la Taula OST durant 15 'amb els temes que vulguin tractar, per algun ordre o no. Poden repetir temes si queden espais lliures! Un cop omplerts la gent es distribueix, has d'anar al lloc que més et vingui de gust, el que passi en l'espai és totalment lliure. Algú pot preparar una facilitació o no, llibertat màxima .... Em va encantar aquesta dinàmica, és de les que m'apassionen :)


General Rule: 

 If at any time during our time together you find yourself in any situation where you are neither learning nor contributing, use your two feet, go someplace else.


 The Ground Rules 

 1. Whoever comes is the right people ...reminds participants that they don't need the CEO and 100 people to get something done, you need people who care. And, absent the direction or control exerted in a traditional meeting, that's who shows up in the various breakout sessions of an Open Space meeting.
 2. Whenever it starts is the right time ...reminds participants that "spirit and creativity do not run on the clock."
 3. Wherever it is, is the right place ...reminds participants that space is opening everywhere all the time. Please be conscious and aware. – Tahrir Square is one famous example. (Wherever is the new one, just added
 4. Whatever happens is the only thing that could have, be prepared to be surprised! ...reminds participants that once something has happened, it's done—and no amount of fretting, complaining or otherwise rehashing can change that. Move on. The second part reminds us that it is all good.
 5. When it's over, it's over (within this session) ...reminds participants that we never know how long it will take to resolve an issue, once raised, but that whenever the issue or work or conversation is finished, move on to the next thing. Don't keep rehashing just because there's 30 minutes left in the session. Do the work, not the time.


Las conclusiones se quedan en el OST

L'art de l'art

Una altra tarda intensa que va descontrolar per complet el temps de la nostra agenda. És molt difícil per a mi (catet total en art) arribar a comentar algun concepte artístic de manera que ara que m'estàs llegint treguis profit. He de confessar que en parts de la sessió del Gran Callizo em vaig veure perdut.

Però també diré que al final de la sessió, es va encendre una petita bombeta dins meu, estava entenent (Potser malament) algunes coses de les que vaig viure durant la sessió.

En una ciutat poden arribar a viure milions d'personas.Imagen que cadascuna pintés un quadre i que ho exposessin tots en el mateix museu. Després, que en grup pintessin altres quadres i també els exposaren. Tots sota la connotació artística de "com et trobes avui?"


Un cop exposats, les persones visitarien el museu, primer de forma individual i després en grups, com si d'una visita guiada es tractés ... Quantes interpretacions hauria de l'expressió artística d'una sola pregunta? ¿I si comptéssim a les persones que es van negar a exposar i van deixar la seva pintura al carrer de forma diferent als altres?

No entenc d ' "art" ni tinc àmplia cultura artística, però m'agrada qualsevol expressió de qualsevol persona. Em fascina un poema ben recitat (gràcies poetry slam) igual que un graffitti colorit enmig d'un skate park.

Així que us exposaré la meva bombeta final i que cadascú la interpreti a la seva manera ^. ^
Tipus d'art i d'interpretació del mateixEl que quedava per parlar

Parlem de manera desenfada, ordenada i facilitada els temes que ens havien quedat pendents durant les sessions. Ho vam fer asseguts en una taula en la qual Iris i Álvaro van dibuixar a les estovalles tots els temes pendents. Cada un havia de triar 3 temes i els més votats serien els elegits.

 • Cost Zero de la formació per a participants i formadors
 • Egoisme vs Altruisme del formador
 • Un altre tema que no recordo :-(Gràcies


La primera sensació post-esdeveniment que tinc és la d'agraïment. Patrocinat pel CEEM, organitzat per personazas de diverses associacions. Catu de UAEM / IFMSA / AECS, Matilde de CEEM, Urpi de BEST, Iris de CREUP, ASSES i tots els organizers que no vau poder venir ... Gràcies a tots. Necessitava aquests dies per conèixer noves motivacions, compartir experiències, jocs, vivències, inquietuds i per connectar amb mi mateix. Per conèixer millor els meus gustos, per veure més enllà i veure una miqueta més clar cap a on em dirigeixo i amb qui. :-) M'ha agradat moltíssim i a complert les meves expectatives, pensa que vaig demanar les meves primeres vacances de la residència per venir al Baobab!Solórzano, un gran encert, tot verd, tranquilíssimo, bon temps, amb el chill permanent .... Alberg amb pensió completa qye facilitava que tots poguéssim centrar-nos en la formació ... Els breaks curradissimos amb tot de detalls, inclosa 2 cafeteres de càpsules ..... Tot un privilegi vagi.
Durant les nits, feiem activitats, jocs però alhora es va respectar el son. Durant els matins temps per meditar, reflexionar, parlar entre nosaltres. L'aula solia estar neta. Tots recojiamos i col·laboràvem. Que dir-vos més? Vam aconseguir que encara que complíssim només la meitat de les Ground Rules, la sensació fos bona. (O almenys la meva), Així que animo molt a tots a repetir l'experiència i tornar-nos a veure en el futur. Un gran treball del qual ens beneficiem tots i ens sentim partícips des del primer segon.


L'únic que vaig trobar a faltar va ser més temps per conèixer a tothom, però vaja, també vaig marxar un dia abans de. Així que no puc queixar-me en aquest aspecte: P


Torna a la primera part

Toni

Escric per compartir les meves experiències personals sobre formació no formal i medicina. Sóc Trainer d'@IFMSA i #faigmedicina perquè no sabia que fer amb el meu temps lliure | Metge #2MIR16

Si tens un perquè, tens mil coms.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada