Del We al Me

Nou training de l'ATP que vaig facilitar amb la @ClaudiaCuccinello en el que intenem reflexionar sobre si es pot aprendre de nosatlres mateixos a través dels altres. Aquí us deixo una foto dels meus filodinos, a través dels quals jo he crescut molt! 


El Volcà a punt d'explotar

Hem començat el training amb el que va ser el meu primer exercici trainer oficialment a l'any 2013!
Vam jugar al programa psicològic de TV3 "Sis a traïcio"


El joc del Volcà consisteix en:

Introducció
Un grup de 15 persones que no es coneixen entre ells són en una illa ( o el lloc que preferiu, imaginació al poder.)
El grup poseeix un tresor amb 100.000 €. (Idea si voleu jugar amb més factor REAL, podeu fer que els participants posin 1 o 2 euros...)
Hi ha un volcà que esta a punt d'explotar.
Per sortir de la illa només hi ha una barqueta per 2 persones...
Cada persona cal que pensi un argument (vertader o fals) per defensar que ell mereix sortir de la illa... (Per què necessiten sortir ?)
Al final del joc, si marxa una sola persona, s'emportarà els 100.000€, si marxen els dos, s'emportaran 50.000€ cadascú)
Tenen 40' per acabar el joc, si el temps acaba abans del final, ningú podrà sortir.

Ronda 1
Seiem en rotllana i cadascú defensa el seu argument.
Al final de totes les presentacions, cadascú vota qui no mereix sortir de la illa, la persona més votada deixa de jugar i pasa a la "Feedback Zone"
Es donen instruccions a la persona eliminada de que ha d'apuntar actituds que veu en les persones mentre juguen.

Rondes Intermitges 
Temps per debatre: Entre els participants poden fer preguntes per intentar esbrinar si diuen la veritat o no les altres persones.
Es divideixen en grups de 3-4 persones per donar opinions dels altres.
Es canvien de grups 1 o 2 cops per intentar parlar amb més gent
Tornem a votar, ara s'eliminen 2 persones més que passaran a la "Feedback Zone"
 La gent eliminada també podrà parlar i opinar (entre ells) la jugada dels participants.

Ronda semifinal
Quan queden 3 persones, la Feedback Zone pot escollir una persona eliminada per entrar en joc una altre vegada, o bé pot escollir quina de les tres persones s'elimina... Si entra en joc una persona més i hi ha 4, els participants en joc caldrà que eliminin a dos persones.

Ronda final 
Queden dos últims participants. S'expliquen noves normes de la ronda final. Cal que els participants escullin, "Marxar Jo" o "Marxar els dos"
Si els dos participants escullen "Marxar Jo" cap dels participants surt de la illa
Si els dos participants escullen "Marxar els dos" els dos s'emporten el premi (50.000€ cadascú)
Si els dos participants escullen diferent, només marxara el que ha posat "Marxar Jo" amb l'import total del tresor...
Un cop s'ha decidit i acaba, explica cadascú si la seva història era veritat o mentida.


Però, per què la Clàudia i el Toni han escollit aquest exercici? 

Amb aquest joc hem fet servir el "Dilema del Presoner" (explicat aquí). Però com ho relacionem amb el nostre tema de l'ATP? Voliem fer un debat a posteriori de quines actituds havien ocorregut durant el joc. Com s'havia mostrat la gent, quina forma de ser havien donat la cara durant el joc... La novetat afegida en aquesta ocasió per l'ATP va ser la FEEDBACK ZONE. Gràcies a ella vam recopilar tot el material necessari per fer el debat de com ens veuen els altres? I vam poder fer un bon debrief sobre si realment s'ajustava la visió dels altres a la nostra manera de fer/ser. 

Ja vam complir el objectiu principal del training amb el primer exercici. És posssible coneixer.nos a nosaltres mateixos a través dels altres?

Superant dificultats junts [!]

Per descansar una mica, vam parar 5 minutets, a la tornada per fer teambulding i bonrollisme vam jugar al joc de passar la barrera de foc! Han de passar de un costat al altre de la sala saltant per sobre una fila de montanya de cadires sense tocar-les! Col·laboraran entre ells per passar tots? Si no és així no podrem continuar el training! :(


 Del We al Me, reforçant el concepte

Aprofitant que hem estat jugant amb les cadires, ara les posem fen una semicercle en forma de lluna, i en front coloquem una altre que miri cap a nosaltres.En aquesta cadirà haurem de pujar-nos tots de peu, així que sigui resistent!

Repartim un sobre, un bolígraf i tants postits com participants siguem. Un cop ho tinguem tot, ja podem començar. 
Cadascú de nosaltres, de un en un, pujarà a la cadira una estona mentre els altres escriuen. Durant un minut i mig, la persona que està a la cadira, caldrà que romangui en silenci. En aquests temps els participants escriuen "Què  transmet aquesta persona".

Al  acabar el temps, la persona que es damunt la cadira té 1 minuts per "defensar-se" per mostrar-nos qui és, com és, els valors que té, que la motiva... Després d'això els participants escriuen "Què transmet ara aquesta persona" en la segona cara del postit. 

Un cop ha passat aquest temps, posem al sobre de la persona que s'ha aixecat, els postits dels participants. Això es convertirà al final de l'exercici amb el millor regal del training. 

I així.. què? Hem fet tots l'exercici. Ha durat gairebé 1 hora, però ha estat molt intens. Plors, alegries, emocions, nervis. Com es pot crear aquest clima en tant poc temps? És el poder del silenci?
Hem fet un debrief sobre els sentiments i sensacions que hem tingut durant el exercici, sobre què podem fer amb això al futur, sobre el propi training i el significat de la sessió... Ha sigut preciós. 

Com a nota curiosa, una participant ens havia abandonat a mitja sessió per un compromís, i una amiga seva, ens ha demanat omplir el seu post-it deixant 1 minut la cadira buida i escrivint opinions seves. Ens hem emocionat molt .Per despedir-nos hem fet el check-out en forma de pou, una tècnica preciosa per saber de què ens desfem després de la sessió i que ens emportem d'aquest training

Toni

Escric per compartir les meves experiències personals sobre formació no formal i medicina. Sóc Trainer d'@IFMSA i #faigmedicina perquè no sabia que fer amb el meu temps lliure | Metge #2MIR16

Si tens un perquè, tens mil coms.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada